11 Ağustos 2020 Salı

Kars Erzurum rehberi

 

Ülkemiz bulunduğu bölge açısından baktığımızda oldukça önemli bir bölgede bulunmaktadır. Her ne kadar bahsedilmese de Anadolu zengin yer altı kaynaklarına sahip olan, coğrafi, askeri, siyasi ve ekonomik açıdan büyük avantajları bulunan bir bölgedir. Ayrıca tren ile Erzurum gezisi konulu makalemizi de okumanızı tavsiye ederim. Anadolu’nun belki de en önemli özelliği iki kıtayı yani Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayarak bu topraklar arasındaki ticari, askeri, ekonomik ve siyasi konuların yürürlüğünü kolaylaştırmasıdır. Bu açıdan bakarsanız Anadolu doğunun ve batının birleştiği nokta olarak nitelenebilir. Her iki kültürden de bir şeyler barındıran bir kültür merkezi nokta adeta.

 Bunun ana sebebi Anadolu’nun tarih boyunca önemli bir bölge oluşudur. Bölge tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve tarih boyunca farklı medeniyetlerin kültürlerinin bir sentezini görmekteyiz. Bulunduğu coğrafya sayesinde ne batılı ne doğulu diyebileceğimiz bir yapıya sahiptir Anadolu. Anadolu tarih boyunca maruz kaldığı işgaller yüzünden sürekli idari manada el değiştirmiştir ve bu da Anadolu’nun kültürel, ırksal özelliklerini büyük oranda değiştirmiş ve aynı zamanda birçok topluluğun bu bölgeye yerleşmesine olanak vermiştir. Ayrıca eğer Anadolu’yu gezmeyi planlıyorsanız sizlere tavsiyem bu eylemi bir rehber öncülüğünde gerçekleştirmeniz olacaktır. Rehber olarak tecrübesine güvendiğim Bilal Çağatay Erentürk’ü tavsiye ederim. Kendisine bu telefon numarasından ulaşabilirsiniz. 0533 517 98 59 Ayrıca internette rehberimize kars gezi rehberi şeklinde de rastlayabilirsiniz.

Örneğin 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın yani bir diğer adıyla 93 Harbinin sonucu olarak Rus idaresi altına giren Kars’ı inceleyelim. Kars tarih boyunca İpek Yolunun üzerinde yer almasıyla coğrafi keşifler olarak adlandırdığımız olaylara kadar oldukça önemli bir yer teşkil etmiştir. Şehir Kurtuluş Savaşı sırasında Kazım Karabekir Paşa tarafından yeniden Türk toprağı haline getirilmiş ve Moskova Antlaşması ile de şehir resmen yeniden Türkiye’ye verilmiştir. Bu açıdan bakarsanız Kars’ın bir sınır kasabası olmasından ötürü sürekli işgallere maruz kaldığını söylemek mümkün. Kars Rus egemenliği altında kaldığı boyunca Rusların mimari, kültürel, idari tarzlarından oldukça etkilenmiştir. Bunun yansıtan en önemli unsur şehirde halen yer alan ve günümüzde devlet işleri için kullanılan Rus Mimarisine sahip binalardır. Örneğin Kars Valiliği Rus Mimarisinin hissedildiği en önemli yapılar arasındadır kuşkusuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder