27 Haziran 2020 Cumartesi

Kars'a Gidenlerin Ruhu.


   Güzel ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi ülkemizin özellikle Doğu Anadolu Bölgesi de kültürel açıdan oldukça zengin ve tarihi tarih öncesi çağlara kadar uzanan bir geçmişe sahip. Bu açıdan baktığınız takdirde Anadolu’nun ne kadar uzun bir tarihe ve kültüre sahip olduğunu görmüş olacaksınız. Bu makalede sizlere ülkemizin en güzel şehirlerinden birisi olan Kars’tan bahsedeceğim. Eğer ki vaktiniz varsa bu makalemizden sonra Doğu Anadolu rehberi konulu makalemizi de okumanızı şiddetle tavsiye ederim.
   Kars ülkemizin güneşin safi ışınlarını alan ilk yeridir. Aynı zamanda kışın ilk kar yağışını da alan bölgemiz yine Kars’tır. Bünyesinde bulunan Sarıkamış ilçesine ait olan Sarıkamış Kayak Merkezi sayesinde kayak tutkunu turistlerin oldukça ilgisine çeken bir bölgedir.
   Kars’ın ismi illerimiz arasındaki en eski Türkçe isimdir. Bu yönden baktığımızda Kars’ta biz Türklerin etkisini yakından görmekteyiz. Kars tarih boyunca bir sınır kasabası olmasından ötürü her zaman dış güçlerce işgal edilmeye çalışılmış, zaman zaman da bu girişimler başarılı olmuştur.
   Ayrıca bahsedip hemen konumuza geri dönmek istediğim bir şey de Doğu Anadolu’nun karmakarışık olan şehir planlamasıdır. Tarih boyunca bölgeye yapılmış olan yapılar ve coğrafi kaynaklı olan sebeplerce bölge zamanla şehir planlaması açısından bir çorbaya dönüşmüştür adeta. Bu yüzden eğer siz de bir gün Kars’a gidecekseniz sizlere tavsiyem yanınızda bir rehber bulundurmanızdır. Bu sayede hem yeme-içme gibi temel ihtiyaçlarınızı karşılamak konusunda bir problem yaşamayacak hem de bölgenin tarihini bir anlatıcıdan doğrudan öğrenmiş olacaksınız. Sizlere rehber olarak Bilal Çağatay Erentürk’ü tavsiye edebilirim. Kendisine bu telefon numarasından ulaşabilirsiniz. 0533 517 98 59 Ayrıca internette Erzurum gezisi başlığı adı altında da rehberimize rastlayabilirsiniz.
   Bunun da bir sonucu olarak Kars tarihin akışı boyunca şehre gelen birçok farklı kültür ve ırka mensup kişilerce çok kültürlü bir yapıya bürünmüştür. Bu olaylardan en önemlisi 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın bir sonucu olarak Kars maalesef ki 40 yıl sürecek olan bir Rus egemenliği altına girmiştir.
   Bu süreç boyunca şehirde Rusların yapmış olduğu yapıların ve binaların tümü günümüzde de şehirde aktif olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en önemlilerinden birisi olan Kars Valilik binası buna verilebilecek en önemli örnektir.
   Ayrıca 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın bir diğer adı da 93 Harbi’dir. Kars’ın bir diğer özelliği de kışlarının bir o kadar soğuk bir o kadar da yağışlı geçmesidir. Bu açıdan baktığınızda Kars tam bir Doğu Anadolu şehridir.
   Kars tarihi boyunca sanat, edebiyat gibi önemli konulara her zaman önem vermiş olup, günümüzde de şehirde bulunan Kars Devlet Konservatuarı da bunu oldukça destekler niteliktedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder