21 Haziran 2020 Pazar

Web teknolojisi ve Reklamcılık.


   Günümüzde reklamcılık anlayışı eskisine nazaran gerçekten değişti. Bunun ana sebebiyse gelişen teknolojilerin hayatımızdaki yeridir. Aslında buna teknolojiler demek yanlış oldu. Teknoloji desek yani tekilleştirsek daha doğru olur. Peki, nedir bu teknoloji? İnternet elbette ki. Özellikle içinde bulunduğumuz yüzyıl nesnelerin interneti çağı olarak adlandırılıyorken bunu göz ardı etmek elbette ki pek mantıklı olmayacaktır. Bu yüzden bugün sizlere internetin tarihinden ve internet aracılığıyla nasıl reklam yapabileceğinizden bahsederek siz firma veya şirket sahiplerine elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım. Bu sayede siz de internet sitesi kurmak gibi bir web sitesine nasıl sahip olabileceğiniz öğreneceksiniz.
   İnternet 1969 senesinde Amerika’daki bir üniversiteye ait 4 öğrenci tarafından yerel ağ olarak kurulmuş basit bir teknolojiydi ilk çıktığı dönemde. Bu teknolojinin zamanla değerini fark eden yatırımcılar sayesinde zamanla tüm dünyaya döşenen kablolar aracılığıyla devasa bir ağ kurulmuştur. Fakat böyle bahsedince bunun çok hızlı bir şekilde gerçekleşip biten bir olay olduğunu sanmayın. Özellikle internetin ilk olarak ortaya çıktığı dönemlerde internet o kadar ilkel bir teknolojiydi ki günümüz şartlarında baktığımızda çöpten farkı yoktur bile diyebiliriz. Peki, neden çöp olarak niteledim buna bir değinelim. Bu sayede web sayfası gibi içerikleri yaratmayı öğreneceksiniz.
   Bahsettiğimiz yıllarda ne arama motorları, ne alan adları, ne de ağ yönetim sistemleri vardı. Bu bahsettiğim kavramlardan en azından ikisinden bahsederek önemine dikkat çekmek istiyorum.
   Arama motoru dediğimiz şey internetin devasa akışı içindeki hazır site gibi web sayfalarını kendilerine has olan içerik değerlendirme sistemlerine göre değerlendirerek, siz kullanıcılara sunarlar. Belirtmemiz gereken bir şey de web sitesi yapan firmaların içeriklerini bu arama motorlarına ait olan içerik değerlendirme standartlarına göre yaptıklarıdır.
   Alan adıysa web tarayıcısının adres satırına yazdığınız web sitesi adlarına verilen genel addır ve bu ad web siteleri dışında da birçok alanda kullanılabilir. Örneğin e-posta hesapları gibi. Bir alan adı bir web sitesi için değişmez gerekli bir koşuldur. Bir alan adı aynı zamanda web sitenizin barındığı sunucu bilgisayardan gelen IP adresinin üzerine maskelenerek web sitenize IP numaraları yerine doğrudan alan adından ulaşılabilmesini sağlar. Bu yüzden alan adları teknolojik açıdan kolaylık sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder