22 Haziran 2020 Pazartesi

Web Teknolojilerinin Tarihsel Gelişimi.


   Günümüzde web teknolojileri oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır ki, internetin hayatımızın her yerini kaplaması da bunu destekler niteliktedir. İçinde bulunduğumuz çağ artık nesnelerin interneti çapı olarak nitelendiriliyor. Artık evimizdeki buzdolabından kolumuzdaki saate kadar her şey internete bağlı durumda. Bu devasa ağ sayesinde neredeyse tüm elektronik cihazlar arasında bir iletişim söz konusudur. Bu işin sadece elektronik cihazlar arasındaki haliydi desek doğru olacaktır elbette ki. Sonuçta internet ilk çıktığı dönemlerden günümüze gelene kadar birçok alanda kullanıldı. Ayrıca bu makalede web tasarım firmaları gibi içeriklerin nasıl kolay erişilebilir hale geldiğini anlayacaksınız.
   Hadi gelin sizlerle beraber internetin geçmişini hızlıca bir göz atalım. İnternet ilk olarak 1969 senesinde Amerika’daki bir üniversitenin dört öğrencisi tarafından yerel ağ denebilecek kadar küçük bir ağ olarak kurulmuştu. Bu aynı zamanda tarihte kurulan ilk ağdır. Bu yüzden döneminin şartlarına göre değerlendirmemiz akıllıca olacaktır. Sonuçta bu ağa günümüzde baktığımızda gerçekten ilkel bir teknoloji gibi görünecektir. Bunun daha iyi incelemek için o zamanlar var olmayan teknolojilere bir göz atalım.
   O zamanlar ne ağ yönetim sistemleri, ne alan adları, ne arama motorları, ne de modern web teknolojileri vardı. En basitinden web sitesi nasıl kurulur gibi bir web sayfası aradığınız zaman bunu sorgulatabileceğiniz bir arama motoru yoktu. Bu durumda insanlar web sitelerinin adreslerini maalesef ki, devasa listelere çevirmek zorundaydı ki, bu listelerin ne kadar düzensiz ve kalitesiz olabileceğini siz düşünün. Tabi ki o dönem alan adlarının da var olmadığını eklersek iş daha da vahim bir hal alıyor.
   Alan adları web sayfalarının IP numaralarından oluşan adreslerinin üzerine maskelenen metin tabanlı ifadelerdir. Alan adları sayesinde web sitelerine IP adresleri olmadan da erişebilirsiniz. Bu ifadeler web tarayıcısının adres satırına yazılan internet sitesi paketleri gibi web sayfalarının genel adlarıdır.
   Bu konuyu da düşünecek olursanız bu listelerin sadece IP numaralarından oluştuğunu anlamak zor olmayacaktır. Sonuç olarak baktığımızda web teknolojilerinin eskiden ne kadar ilkel ve işlevsiz olduğunu anlamak çok ta zor olmayacaktır. Bu yüzden içinde bulunduğumuz çağda internetin ne denli gelişmiş bir teknoloji olduğunu unutmamak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder